Учените откриха неизвестен досега вид от най-примитивните мекотели. Съществото е обитавало планетата преди 500 хиляди години. Новият вид мекотело е идентифициран благодарение на проба от вкаменелости, открита в южната китайска провинция Юнан. Екипът от изследователи е кръстил вида Shishania aculeata, съобщиха от пресслужбата на Оксфордския университет във Великобритания.

Първата част от името на мекотелото е дадена в чест на изключителния изследовател на вкаменелости Шишан Джан. А второто, което означава "бодлив“ в превод от латински, заради характерните шипове по тялото, което е имало създанието.

Фосилът от ранния камбрийски геоложки период - преди около 514 милиона години - е открит от един от авторите на изследването, Гуанджу Гжан, доктор по философия от Университета Юнан в Китай.

"Първоначално си помислих, че вкаменелостите, които не бяха по-големи от палеца ми, са незабележими. Под лупа те изглеждаха странни, остри и доста различни от всички други вкаменелости, които бях виждал. Отначало си помислих: "Гнили найлонови торбички“ -заради визуалната прилика. Когато намерих повече от тези вкаменелости и ги анализирах в лабораторията, разбрах, че това е мекотело“, каза Гуанджу Гжан.

По-нататъшното изследване на вкаменелостите показало, че учените са открили неизвестен досега вид от най-примитивните мекотели - плосък охлюв без черупка, покрит със защитна бодлива черупка.

Всички открити фосили на Shishania aculeata не надвишават няколко сантиметра на дължина. Примитивните мекотели са имали малки, остри игли (склерити), които се образуват от хитин, материал, открит в черупките на съвременните раци, насекоми и някои гъби.

"Намерихме микроскопични части вътре в коничните шипове, покриващи тялото на Shishania, които показват как са се образували по време на живота на създанието. Подобна информация е невероятно рядка дори в изключително добре запазени вкаменелости“, споделя авторът на изследването, доцент в Катедрата по науки за Земята в Оксфордския университет Люк Пари.

Изследването на екземплярите, резултатите от което бяха публикувани в списание Science, показа, че долната част на животното е голо мускулесто стъпало, подобно на охлюв, което мекотелото може да използва, за да се движи по морското дъно.

За разлика от повечето мекотели, Shishania е намала черупка, което предполага, че представлява много ранен етап от еволюцията на мекотелите.

Съвременните мекотели приемат много форми, като тази група включва охлюви, калмари и октоподи. Както отбелязват учените, това разнообразие от същества е постигнато в резултат на еволюцията по време на т.нар. Камбрийския взрив - внезапен преход от примитивни към по-сложни организми, който се е състоял преди приблизително 540-530 милиона години.

Според изследователите откритият вид принадлежи към междинния етап от еволюцията на съществата, който предшества прехода към мекотелите, които познаваме сега.

"Опитът да разберем как е изглеждал общият прародител на толкова разнообразни животни като калмари и стриди е голямо предизвикателство за еволюционните биолози и палеонтолозите, което не може да бъде разрешено чрез изучаване само на видове, които съществуват днес. Това откритие ни дава уникален поглед върху период от еволюцията на мекотелите, за който имаме много малко вкаменелости“, обясни Люк Пари уникалността на откритието.