Доказателство за неизвестно досега подводно вулканично изригване, едно от най-големите в южната част на вулканичната дъга на Егейско море и по-старо от това, което е унищожило Минойската цивилизация, е открито от многонационален екип от учени на остров Санторини, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Откритието "пренаписва геоложката история на Санторини“, според Параскеви Номику, преподавател във Факултета по геология на Аристотеловия университет в Солун и един от учените в мисията.

Резултатите от откритието на екипа са публикувани в списанието на Nature Group Communications Earth & Environment.

Според документа екипът е идентифицирал гигантско находище на пемза, наречено Archaeos Tuff, което предполага, че плитко подводно изригване на праисторическия вулкан на Санторини се е случило преди около 520 000 години (с възможно отклонение от 10 000 години).

Тънки отлагания от вулканична пемза от изригването са покрили три острова. Поразително е, че това находище е шест пъти по-голямо от отлаганията на пирокластичен поток от голямата експлозия, настъпила през Късната бронзова епоха (преди около 3600 години) и допринесла за упадъка на Минойската цивилизация на остров Крит.

Говорейки пред държавната информационна агенция ANA-MPA, Номику обясни, че съществуването на тези находища на пепел и на сушата "подчертава значението на дълбокото подводно сондиране за разкриване на всички тайни на островните вулканични дъги, особено в гъсто населени райони като Средиземноморието“.

Както показват новите данни, вулканичното поле Кристиана-Санторини-Колумбо е било много по-експлозивно в далечното минало, отколкото се е знаело досега, но въпреки тази бурна ранна история е много малко вероятно вулканичният комплекс в региона да има друго изригване от такъв мащаб в близко бъдеще.

Комбинация от дълбоки сондажи, големи мултидисциплинарни набори от данни, лабораторни анализи и гъста мрежа от морски сеизмични профили са използвани за откриване на подводното находище на пемза.

"Констатациите от подводното проучвателно сондиране променят сегашното разбиране за вулканичната дъга на южното Егейско море“, обобщи Номику.

В изследователската мисия, проведена от декември 2022 година до февруари 2023 година, са участвали 32 учени от девет държави.