Дария Трепова, която е обвинена в извършването на успешното покушение срещу руския военен кореспондент Владлен Татарски, заяви, че е изпълнявала задачи на украинския журналист Роман Попков и негов приятел с прякор Гещалт, съобщава РИА Новости.

Според подсъдимата тя се познавала с Попков от доста време, през пролетта на 2022 г. те се следвали в социалните мрежи.

"Бях притеснена от СВО, съчувствах на украинците, на вълна емоции му писах дали има възможност да отида в Украйна като доброволец, той отговори, че ще помисли“, заяви Трепова.

Попков се свързва с нея шест месеца по-късно и казва, че е готов да помогне на момичето да се премести. След това той започва да дава на Трепова малки задачи, например я моли да купи нерегистрирани SIM карти. За това подсъдимата получава пари. Трепова заяви, че общува с Попков всеки ден.

По-късно журналистът я запознава със свой приятел под прякора Гещалт. Именно той изпраща на момичето колет с бюст, който тя дава на Татарски.

"Гещалт ме попита: "Познахте ли какво има в пакета? Има бюст на Татарски!“ Смях се. Донасят ми голяма кутия от таксито, уплаших се от размера й. Попитах го: "Не е ли като случая с Дария Дугина?“ Гещалт отговори, че не, не, има само микрофон и тракер. Повярвах, но ме уплаши, казаха, че пратката идва от чужбина. Мислех, че е невъзможно да транспортират бомба от чужбина“, заяви Трепова.

Странно й се струва също, че в долната част на бюста има дунапрен, под който има метален диск с размерите на монета от пет рубли. Гещалт обяснява, че това е микрофон.

Следственият комитет на Русия заяви, че е приключил разследването на наказателното дело срещу Дария Трепова на 10 октомври 2023 г. Според следователите на 2 април 2023 г. Трепова е донесла статуетка, пълна с експлозиви, в кафене "Патриот“ в Санкт Петербург и я е предала на военния кореспондент. В резултат на експлозията загина Владлен Татарски, а други 52 души бяха ранени.

Терористичният акт, според руския Следствен комитет, се е подготвял на територията на Украйна. Трепова е била подпомагана от журналиста Роман Попков и украинеца Юрий Денисов. Именно той, според ФСБ, е дал бюста с експлозиви на момичето, използвайки услуга за доставка. Все още не е известно дали Денисов и Гещалт са едно и също лице. Според Трепова тя не знае истинското име на Гещалт.

Фактът, че бюстът, освен експлозиви, е съдържал и тракер, е установило предварителното разследване. Телевизионният канал 78 съобщи, че във фигурката е скрит автомобилен GPS тракер с подслушване. С негова помощ кураторите на Трепова я държат под око, за което момичето уж няма представа. В същото време, според източника на канала, тя е знаела със сигурност, че бюстът съдържа експлозиви, тъй като няколко часа преди покушението, според инструкциите, е извадила специален магнит от фигурката, за да може взривното устройство да избухне.

За изпълнението на всички задачи Трепова е получила 191,5 хиляди рубли (около 3900 лева) от кураторите си за крипто портфейл, заяви прокурорът по делото Надежда Тихонова. Първият трансфер е направен на 15 декември 2022 г., малко по-малко от пет месеца преди атаката. Последният е 26 март 2023 г. Момичето получило парите в биткойни.

Дария Трепова е обвинена по три точки: терористична атака, притежание на експлозиви и фалшифициране на документи.