Иса ал Х., който уби трима души с нож в германския град Солинген и рани още неколцина, е трябвало да бъде депортиран в България миналата година, според информация на Der Spiegel.

Иса ал Х. Пристига в Германия в края на декември 2022 г. и малко след това е подал молба за убежище в клона на Федералната служба за миграция и бежанци в Билефелд. Според т. нар. Дъблински правила на европейската система за убежище обаче България трябва да отговаря за него. Германските власти подават молба за трансфер – българските власти се съгласяват и сириецът трябва да бъде прехвърлен у нас.

Изчезване

Но опитът да бъде депортиран се проваля през юни 2023 г. Властите не могат да намерят лицето в бежанското му жилище в бивша казарма в Падерборн. Той се е укрил. Заповед за арест не е издадена - явно защото Иса ал Х. е смятан за незначителен случай и така или иначе едва ли има достатъчно места за депортиране.

Крайният срок за трансфера изтича през август и Германия вече нови отговорност за неговото досие. В края на 2023 г. Федералната република предостави на Сирия субсидиарна закрила, която често получават бежанците от разкъсваната от гражданска война страна. Той е преместен в Солинген, където по информация на Spiegel живее от септември 2023 г.

Дъблинските трансфери често се провалят на практика. Според статистиката на германската BAMF до юли тази година от Берлин са отправили 43 хиляди искания до други държави от ЕС. В около 25 000 случая другата страна вече е дала съгласието си, но са извършени само 3500 депортации.