Като обяви изтеглянето на страната си от Черноморската инициатива за износ на зърно, руският президент Владимир Путин рискува безопасността на някои от най-уязвимите хора на планетата, коментира пред CNN Саманта Пауър, администратор на Американската агенция за международно развитие (USAID).

"Идеята, че Путин играе на рулетка с най-гладните хора в света по време на най-голямата продоволствена криза, е просто дълбоко обезпокоителна“, коментира Пауър пред журналист на телевизията в Одеса.

"Целият свят трябва да надигне глас – особено Глобалният Юг, страните от Глобалния Юг – за да каже, че е неприемливо да се държат за заложници най-гладните хора в света заради някаква игра на власт и агресия на Москва“.

Кремъл заяви в понеделник, че прекратява участието си в зърнената сделка, която позволи на Украйна да изнася храна от своите пристанища и да преминава безопасно през Черно море до Босфора в Турция. Това се случи, след като Русия барикадира ключови пристанища в региона, прекъсвайки износа на украинско зърно за останалия свят.

По време на посещението си в Одеса Пауър обяви, че правителството на САЩ предоставя 250 милиона долара за подкрепа на селскостопанския сектор на Украйна, в допълнение към вече инвестираните 100 милиона долара, според USAID. Организацията търси допълнителни 250 милиона долара "от частния сектор, други донори и фондации“.

Помощта ще се използва за укрепване на ключова селскостопанска инфраструктура и ще помогне на Украйна да планира нуждите си от сеитба и прибиране на реколтата през 2023 година.

Тя посети Одеса само часове, след като руските военни започнаха т.нар. възмездни удари срещу обекти в града в отговор на атаката срещу Кримския мост от понеделник.