Държавното бюро за разследване на Украйна ще провери действията на генерал-лейтенант Юрий Содол по време на командването на отбраната на Харковското направление и други факти, посочени от началника на щаба на бригадата на Националната гвардия "Азов" Богдан Кротевич. Това е посочил източник на Украинская правда.

Държавното бюро за разследване на Украйна е отговорило на Кротевич, че неговото заявление относно фактите за възможна злоупотреба с власт и некомпетентно командване на войските от страна на командира на щаба на ОСГВ "Хортица" Юрий Содол е разгледано.

Резултатите от проверката ще бъдат приложени към материалите на фактическото наказателно дело. Разследват се обстоятелствата около пробива на границата от руски военни в Харковска област, в което, наред с другото, се дава правна оценка на действията на военното командване при планирането и провеждането на отбранителни операции в района.

Бюрото обещава на представителя на "Азов", че изложените от него обстоятелства ще бъдат проверени.

Самият Кротевич в социалната мрежа X е заявил, че "отговорът на Главното разузнавателно управление към МО на Украйна не го удовлетворява".

"По-нататък е работата на юристите, благодарен съм на всички, които ме подкрепят. Моля военните да не се страхуват да дават показания (включително и непублични), няма да се откажем", пише Богдан Кротевич.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски освободи от длъжност генерал-лейтенант Юрий Содол, който отговаря за целия Източен фронт, неговият пост ще заеме бригаден генерал Андрей Гнатов.