Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров е уволнил двама заместник-началници на Главното разузнавателно управление към министерството на отбраната на Украйна, ръководено от Кирило Буданов - Виктор Зайцев и Игор Остапенко, и планира мащабна "чистка" на персонала", е заявил източник от ведомството пред Украинская правда

Според един от източниците уволнението на заместник-началниците на ГРУ е станало преди около седмица. Решението за освобождаването им не е било съгласувано със самия Буданов. Според източника това решение не е било по инициатива на министъра, пише украинската медия.

В същото време в интернет активно се разпространява непотвърдена информация, че президентската канцелария планира оставката на Буданов.

"Източникът не коментира тези слухове", допълват от УП.

Друг източник е отбелязал, че "министърът на отбраната Рустем Умеров планира да уволни или вече е уволнил около 20 генерали и висши служители".

Основната причина за това е "неефективност, лъжичен подход и липса на резултати в работата в областите".

В списъка са включени петима заместник-министри, държавният секретар на министерството на отбраната и началника на щаба на Командването на безпилотните системи Роман Гладкий.