Русия е модернизирала своите управляеми авиационни бомби (УАБ), като те вече могат да летят на по-голямо разстояние, пише УНИАН.



Представителят на Въоръжените сили на Украйна Владислав Волошин споделя, че преди месец Руските въоръжени сили са започнали да използват ФАБ срещу центъра на Запорожие. Той отбеляза, че областният център е разположен на повече от 30 километра от фронтовата линия.

Волошин добавя, че използването на такива бомби е регистрирано и в Харков, Краматорск (Донецка област) и други населени места, сред които Орехов (Запорожка област).

"Някога това бе красив украински град в Запорожка област, но сега той е превърнат в руини. Руснаците обстрелват Орехов с няколко вида оръжия, като дори често нанасят удари с множество ракетни установки. Всеки ден по града удрят няколко управляеми въздушни бомби“, заявява Волошин.

Според него активността на руската армия в южната част на страната напоследък се е увеличила, те трупат и придвижва силите си в районите, в които планират да извършат нападения. Сред тях е Ореховското направление.

Украинските военни не изключват, че Руските въоръжени сили ще започнат настъпление към Запорожие, след като напреднат в Донецка област.

Според майора от Въоръжените сили на Украйна Валерий Прозапас руснаците са получили възможност да преминат в настъпление срещу споменатия град в резултат на успешното напредване в Донецка област.

По негово мнение руснаците ще се опитат да атакуват по-интензивно от юг и от югоизток.