Нивото на доверие в сегашното правителство и парламент на Украйна е намаляло драматично: само Валери Залужни е запазил абсолютните симпатии на украинците. Зеленски също се ползва с доверие от мнозинството, но малко по-малко, пише УНИАН. 

Това показват данни от проучване, проведено от Киевския международен институт по социология (КМИС). Спрямо декември 2022 г. делът на вярващите на Върховната рада е намалял от 35% на 15%, а делът на недоверието се е увеличил от 34% на 61%.

Доверието в правителството намаля от 52% на 26%, а недоверието се увеличи от 19% на 44%.

"Въпреки че в случая с президента също има низходяща тенденция, той запазва преобладаващото доверие сред украинската общественост. Така сега 62% вярват на президента, а 18% не му вярват. През декември 2022 г. 84% вярват на президента , 5% не му вярват" - отбелязват от КМИС.

Според проучването Въоръжените сили запазват абсолютно доверие в обществото – както през декември 2022 г., така и сега, 96% от анкетираните им имат доверие. Освен това 88% от украинците вярват на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни (само 4% не вярват).

КМИС отбелязва, че мнозинството от украинците - 59% - се доверяват едновременно и на президента Зеленски, и на главнокомандващия Залужни. "Частта на украинците, които изразяват поляризирани възгледи, е доста малка. Така само 14% вярват само на В. Залужни и в същото време не вярват на президента, и само 1% вярват на президента, но не вярват на В. Залужни", посочват социолозите.

Нивото на доверие в Службата за сигурност на Украйна (СБУ) леко е намаляло, но сега мнозинството украинци му вярват - 58% срещу 16%, които не му вярват (през декември 2022 г. 63% са имали доверие в СБУ, 9% не са му вярвали). В същото време доверието в полицията е намаляло значително - от 58% през декември 2022 г. до 41% сега (недоверието е нараснало от 14% на 29%).

В Украйна остава високото доверие в доброволците – 84% им вярват и само 3% не им вярват (през декември 2022 г. цифрите са почти идентични).

Доверието в съдилищата и прокуратурата е критично ниско със значително влошаване спрямо миналата година. Само 12% от украинците вярват на съдилищата и само 9% на прокуратурата. Нямат доверие - съответно 61% и 64%. През декември 2022 г. на съда се доверяват 25%, на прокуратурата - 21%, но тези, които не им вярват, са наполовина по-малко.

Украинските медии също значително загубиха рейтинга си на доверие. От 57%, които им вярват през изминалата година, до 29% тази. Но от 14% до 40% се е увеличил делът на хората, които не им вярват.

Освен това църквата губи обществено доверие – доверието е намаляло от 44% на 38% за годината.

Анализаторът на КМИС Грушецки смята, че увеличаването на критиките и намаляването на доверието към властите най-вероятно е следствие, от една страна, на нереалистични очаквания за тази година и, от друга страна, твърдения за ефективност и прозрачност на дейностите.

Той отбеляза, че принципно важен резултат е, че в Украйна 59% от украинците се доверяват едновременно и на президента, и на главнокомандващия. "Украинците изискват единство и следователно действията на отделни държавни служители, опитите за дискредитиране на главнокомандващия, предизвикват остро отхвърляне в обществото. Украинците не вярват в обвиненията, които могат да бъдат отправени срещу Залужни (дори повече, може да се предположи че подобни обвинения се отразяват негативно на самите власти)“, отбелязва той.

Депутат от партията на Зеленски иска Залужни да бъде сменен

Наскоро народният депутат от партията "Слуга на народа" Маряна Безуглая реши да пусне анкета в социалните мрежи кой да замени главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валери Залужний.

Изборът на народа във Facebook прикани хората да изберат от 13 кандидати кого смятат за най-добрия "заместник“ на Залужни. В списъка бяха генерал-лейтенантът от въоръжените сили на Украйна Михайло Забродски и началникът на Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната Кирило Буданов.

Преди това, в края на ноември, Маряна Безуглая призова Валери Залужни да подаде оставка, тъй като уж не може да даде план за победа за следващата година. Според депутата военните просто са казали, че им трябват 20 хиляди украинци на месец.

По-късно съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк коментира изявленията на Безугла. Той отбеляза, че заигравката с разговорите за необходимостта от всякакви оставки в държавата ни е в полза на Руската федерация.