Министър-председателят на Полша Доналд Туск обяви плановете за сигурност по границите на Германия за "неприемливи“, съобщава вестник BILD.

Официален Берлин временно въведе граничен контрол по всичките си сухопътни граници. Федералният вътрешен министър Нанси Фезер обяви, че граничният контрол ще започне да се прилага на 16 септември и ще продължи шест месеца. Тя обясни това с необходимостта от ограничаване на нелегалната миграция и защита на вътрешната сигурност на страната.

Полският премиер Доналд Туск заяви, че това е "де факто спиране на Шенгенското споразумение в голям мащаб“. Говорейки по телевизията, Туск обяви "спешни консултации“ с други "германски съседи“, засегнати от плановете. В крайна сметка, ако Германия върне мигранти на границата, страните, граничещи с нея, ще трябва да се справят с тях.

Граничният контрол трябва да остане "абсолютно изключение“, предупреди също говорителят на Европейската комисия Анитта Хипер. Включените мерки трябва да бъдат "необходими и пропорционални“ и трябва да отговарят на разпоредбите на Кодекса на шенгенските граници. Нито Хипер, нито говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер коментират дали новите гранични проверки на Германия нарушават тези принципи. И двамата подчертаха, че германското правителство е регистрирало тези мерки в Брюксел и сега те се проучват. Всичко останало е "спекулация“, казва Хипер.