Министър-председателят на Полша Доналд Туск е заявил, че "недвусмислено осъжда" изказването на украинския външен министър Дмитро Кулеба. Туск е  подчертал, че "Киев трябва да осъзнае, че разрешаването на историческите въпроси е преди всичко в интерес на Украйна, която няма да се присъедини към ЕС без съгласието на Полша", предава РАР.

По време на срещата в сряда (28 август) с полския министър на външните работи Радослав Сикорски и украинския му колега Дмитро Кулеба участниците във форума "Полша на бъдещето" са попитали украинския дипломат, наред с други неща, за сложните исторически въпроси, които разделят Полша и Украйна.

В отговор Дмитро Кулеба е коментирал изселването на украинско население през 1947 г. в рамките на операция "Висла". "Знаете какво е операция "Висла" и знаете, че всички тези украинци са били насилствено изселени от украинските територии, за да живеят, по-специално, в Олщин", е отговорил Кулеба на въпроса. "Но аз не говоря за това. Ако днес започнем да се ровим в историята, качеството на разговора ще бъде съвсем различно и ние можем да се потопим много дълбоко в историята и да се упрекваме взаимно за лошите неща, които поляците са направили на украинците и украинците на поляците", е допълнил Кулеба, като е призовал да се изгражда "бъдещето заедно и да оставим историята на историците".

Запитан за това изказване на конференцията в петък (30 август), министър-председателят на Полша Доналд Туск е заявил, че много би искал "това, което е спорно, когато става въпрос за полско-украинските отношения", да не бъде алиби за тези с "проруски тенденции" - въпреки че те са "маргинални" в Полша.

След това той е признал, че има "определено негативна оценка на това, което е коментирал украинският министър". Украйна, е добавил Туск, при всички случаи ще трябва да "отговори на полските очаквания по отношение не толкова на загърбването на историята, колкото на изграждането на нашите отношения въз основа на истината за тази история".