Правителството на Полша е на път да постигне споразумение за прекратяване на блокадите, които шофьори на тежкотоварни превозни средства наложиха на няколко гранични пункта с Украйна, предава Reuters.

"Ние сме близо до убеждението, че нашите действия може да доведат до резултати, както на преговорите в Киев, така и в Брюксел (за прекратяване на блокадата на украинската граница)“, обяви премиерът Доналд Туск в рамките на пресконференция.

Полските фермери прекратиха протеста си на един от блокираните гранични пунктове в неделя, но превозвачите продължават с протестите си на три други.

"Не мисля, че ще достигнем максимума, който шофьорите на камиони искат, но изглежда, че това, което може да се постигне, ще ни позволи да облекчим емоциите и да вдигнем блокадата на границата“, увери Туск.

Блокадата на полските превозвачи продължава от 6 ноември, припомня агенцията. Те настояват за въвеждането на търговски разрешителни за украински компании за превоз на стоки, с изключение на хуманитарна помощ и доставки за украинската армия.