Полският министър-председател Доналд Туск реагира на последното развитие на разследването по случая с експлозиите на газопровода "Северен поток". Той призова поддръжниците на двата "потока" да се извинят.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Единственото нещо, което трябва да направите днес по този въпрос, е да се извините и да замълчите", пише Туск в социалната мрежа Х.

Тази сряда, 14 август, стана известно, че Германия е издала заповед за арест в Полша на украински водолаз, заподозрян във взривяването на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2".

По-късно се появи информация, че се предполага, че той може да е пътувал от Полша до Украйна. Междувременно The Wall Street Journal съобщи, че се предполага, че украински служители са "замесени" в саботажа.

В същото време на следващия ден на уебсайта на ежедневника Die Welt бе публикувано интервю с бившия ръководител на германското външно разузнаване Аугуст Гунинг. Той заяви, че атаката срещу газопровода вероятно е била подкрепена от Полша.

Той добави, че Германия трябва да обмисли възможността да поиска обезщетение от полските и украинските власти.