Президентът Реджеп Тайип Ердоган е съобщил, че турският парламент ще започне работа по нова конституция, когато се върне от лятната ваканция през октомври, предава Daily Sabah.

"Ние напълно ще освободим Турция от конституцията от епохата на преврата и ще възобновим усилията с нашите партньори от Aлианса, за да изработим гражданска конституция, подходяща за нашата демокрация, когато нашият парламент“, е заявил Ердоган на пресконференция след заседание на кабинета в столицата Анкара.

От 1982 г. сегашната конституция, изготвена след военен преврат, е претърпяла няколко изменения. Кървавият преврат от 1980 г., който е довел до задържането на стотици хиляди хора заедно все още представлява тъмен период в турската политическа история.

Предложените промени се фокусират върху темите за свободата, правото на сигурност, правото на справедлив процес, свободата на словото, както и правата на жените и хората с увреждания.

Проектът за новата конституция е изготвен в съответствие с наблюденията и докладите на международните механизми за наблюдение на правата на човека в сътрудничество с няколко правозащитни групи, допълва турската медия.