Турската полиция е задържала общо 47 души по подозрение за съучастие в стрелбата в италианска църква в Истанбул, предава Reuters, като се позозава на информация от министъра на вътрешните работи на югоизточната ни съседка Али Йерликая.

След нападението от неделя сутрин властите в Истанбул задържаха двама въоръжени мъже, които застреляха мъж по време на църковна служба и за които се смята, че са свързани с терористичната групировка "Ислямска държава“. Нападението, което Анкара осъди категорично, бе извършено в сутрешните часове на 28 януари италианската католическа църква "Санта Мария“ в квартал Сариер в Истанбул. В резултат на стрелбата бе убит един човек – гражданин на Турция.

Говорейки пред репортери по-късно, Йерликая поясни, че властите са извършили акции на повече от 30 места в Истанбул и са задържали 47 души. Предполагаемите стрелци са заловени при една от последните акции на полицията. "И двамата заподозрени са чужди граждани. Единият е от Таджикистан, а другият е руснак, може да са членове на "Ислямска държава“, подчерта министърът.

В съобщение в Telegram "Ислямска държава“ по-рано пое отговорност за атаката, като поясни, че тя е отговор на призивите на лидерите на групировката да се атакуват евреи и християни.

Кадри от камери за видеонаблюдение от вътрешността на църквата показват маскирани въоръжени мъже, които влизат в сградата и стрелят по мъж, който върви пред тях. След това извършителите си тръгват.