Последният шанс за преговори за търговско споразумение между Австралия и Европейския съюз се провали, разкри австралийският министър на търговията Дон Фарел, цитиран от европейската редакция на Politico.

"За съжаление, не успяхме да постигнем напредък“, каза Фарел във видео изявление след неофициални дискусии между Канбера и Брюксел. "Преговорите ще продължат и се надявам, че един ден ще подпишем сделка, която е от полза както за Австралия, така и за нашите европейски приятели".

Разговорите, проведени в кулоарите на срещата на министрите на търговията от Г-7 в Япония, бяха разглеждани като последен опит за двете страни да преодолеят оставащите пропуски.

"Европейската комисия съжалява за липсата на напредък по време на разговорите в Осака днес. Нашите преговарящи екипи постигнаха добър напредък през последните седмици, включително в дните преди срещата в Осака. Имаше оптимизъм, че сделката е наблизо“, zaqwi говорител на ЕС.

Австралия направи театрална разходка през юли, възразявайки, че предложението на масата няма да отвори достатъчно пазара на ЕС за нейната селскостопанска продукция. Австралийският министър на търговията предупреди през уикенда, че ще бъде готов да се оттегли отново, ако офертата от Брюксел "не е достатъчно добра“ за Австралия.

Преди да се отправи към Осака, Фарел заяви, че неуспехът да се постигне сделка сега би означавало да се изчака до назначаването на следващата Европейска комисия след изборите за Европейски парламент следващия юни.

Постигането на по-добър достъп до големия европейски пазар за говеждо, захарно и овче месо е наложително за големия селскостопански сектор на Австралия. За Брюксел едно споразумение би осигурило по-добър достъп до огромните резерви на Австралия от стратегически минерали.

Очакваше се Фарел да се срещне с търговския представител на ЕС Валдис Домбровскис в понеделник, но тази среща вече не е планирана. Комисарят по земеделието Януш Войчеховски също беше в Япония, за да участва в преговорите.