Китай започна разследване на вноса на млечни продукти от страните от Европейския съюз – мярка, която се разглежда като още един от отговорите на Пекин на плановете на Брюксел за налагане на мита върху изнесените от него за Стария континент електрически превозни средства, съобщава Bloomberg.

Разследването ще засегне няколко вида млечни продукта, включително пресни и преработени сирена, става ясно от изявление от Министерството на търговията на азиатската страна.

Разследването, започнало по искане на индустриални групи в Китай, ще разгледа 20 програми за субсидиране на ЕС, включително някои в рамките на Общата селскостопанска политика и други в Италия и Финландия. Очаква се то да приключи в рамките на една година и може да бъде удължено с още шест месеца при специални обстоятелства, допълват от министерството.

По официални данни износът на млечни продукти от ЕС за Китай миналата година възлиза на 1,7 милиарда евро.

Китай внася млечни продукти от европейски страни, включително Нидерландия и Франция, но Нова Зеландия е основният доставчик. Покупките на млечни продукти в Китай са намалели през последните години поради нарастващото вътрешно производство и икономическото забавяне.

Европейската комисия взе под внимание разследването на Китай и планира "енергично да защитава интересите на млечната индустрия в ЕС“, според говорителя Олоф Гил. Той отбеляза, че Европейската комисия ще се намеси, ако е необходимо, за да гарантира, че разследването е в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО).

"Вярваме, че ЕС и Китай ще намерят конструктивен начин за разрешаване на всички двустранни спорове, както се е случвало в миналото по други въпроси“, заяви Александър Антон, генерален секретар на Европейската млечна асоциация.

ЕС не очаква голямо търсене от Китай тази година и вече е започнал да търси алтернативни пазари за своите продукти.