Търговският оборот между Русия и Индия през първите четири месеца на годината е нараснал с десет процента - до рекордните 23,1 милиарда долара, изчисли РИА Новости по данни на индийските митници.

През януари-април вносът на руски продукти в Индия се е увеличил с десет процента до 21,6 милиарда долара. Русия беше вторият по големина доставчик на стоки за Индия, изпреварван само от Китай с доставки за 32,6 милиарда долара.

Индийският износ на стоки се е увеличил с 21 процента до 1,6 милиарда долара. Това рязко увеличение позволи на Русия да се издигне от 33-то на 29-то място сред получателите на продукти от Индия. Петте най-големи вносители на индийски стоки включват САЩ (27,4 милиарда долара), ОАЕ (13,4 милиарда долара), Нидерландия (9,2 милиарда долара), Сингапур (7 милиарда долара) и Китай (6 милиарда долара).

В резултат на това стокообменът между Русия и Индия се увеличи до 23,1 милиарда долара спрямо 21 милиарда долара през първите четири месеца на миналата година, а Русия остава четвъртият по големина търговски партньор на южноазиатската страна.