Турският президент Тайип Ердоган в понеделник се съгласи да предаде на парламента кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз на НАТО, като изглежда сложи край на месеци на драма по въпрос, който напрягаше блока, докато в Украйна бушува война, съобщава Reuters.

В отговор на пълномащабната руска военна интервенция в Украйнa, Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО миналата година, изоставяйки политиките си на военно необвързаност, които продължиха през десетилетията на Студената война.

Докато членството на Финландия в НАТО получи зелена светлина през април, Турция и Унгария все още не са одобрили кандидатурата на Швеция. Стокхолм работи за присъединяване към блока на срещата на върха на Алианса в литовската столица Вилнюс, която започва във вторник.

"Радвам се да съобщя... че президентът Ердоган се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към Великото национално събрание възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество със събранието, за да гарантира ратификацията“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пресконференция, описвайки го като "историческа" стъпка.

Той беше свикал Ердоган и шведския премиер Улф Кристерсон за няколкочасови разговори в навечерието на срещата, докато се опитваше най-накрая да намери път от задънената улица.

Ердоган се въздържа от месеци, заявявайки, че присъединяването на Швеция зависи от изпълнението на споразумение, постигнато миналата година по време на срещата на върха на Алианса в Мадрид, и че никой не трябва да очаква компромиси от Анкара.

Турция обвини Швеция, че не прави достатъчно срещу хора, които Турция вижда като терористи, главно членове на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която се счита за терористична организация от Турция, ЕС и Съединените щати.

Ердоган и Кристерсон изглеждаха спокойни преди срещата, като шведският лидер се пошегува, че е паркирал самолета си до по-големия турски самолет на летището във Вилнюс.

"Това беше добър ден за Швеция“, отбеляза Кристерсон пред репортери, като посочи, че съвместното изявление в понеделник представлява "много голяма стъпка“ към окончателното ратифициране на членството на Швеция в НАТО.

В изявлението на двете страни се казва, че Швеция е повторила, че няма да окаже подкрепа на кюрдските групи и ще подкрепя активно усилията за подновяване на процеса на присъединяване на Турция към ЕС.

Ердоган в понеделник заяви, че Европейският съюз трябва да отвори пътя за присъединяването на Анкара към този блок, преди турският парламент да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към военния съюз на НАТО.

Столтенберг заяви, че Ердоган се е съгласил да прокара ратификацията в парламента "възможно най-скоро", но не може да посочи конкретен календар. Отне две седмици на турския парламент да ратифицира членството на Финландия.

След като началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан заяви в четвъртък, че Будапеща вече няма да блокира ратификацията на членството, одобрението на Турция ще премахне последното препятствие за присъединяването на Швеция към НАТО, молбите за което трябва да бъдат одобрени от всички членове.

Съединените щати и техните съюзници се опитват да оказват натиск върху Анкара от месеци. Някои партньори от НАТО смятат, че Турция, която поиска през октомври 2021 г. да купи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp за 20 милиарда долара и близо 80 комплекта за модернизация за своите съществуващи бойни самолети, използва членството на Швеция, за да окаже натиск върху Вашингтон по отношение на военните самолети .

Президентът на САЩ Джо Байдън, който приветства съобщението, трябва да проведе разговори лице в лице с Ердоган по време на срещата на върха.