Турция провежда технически дейности, насочени към ускоряване на планираната покупка на изтребители Eurofighter Typhoon, предава Reuters, като се позовава  на Министерството на отбраната в Анкара.

Миналата година югоизточната ни съседка обяви, че преговаря с членовете на консорциума Eurofighter Великобритания и Испания за закупуване на Typhoon, въпреки че Германия възрази срещу идеята. Оттогава насам Анкара се оплаква от липса на напредък по въпроса заради нежеланието на Берлин да подкрепи сделката.

През септември турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на Общото събрание на ООН. Той трябва да се срещне с Ердоган в събота в Истанбул и се очаква да бъде обсъдено споразумението за самолетите.

"Работата на техническо ниво за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon са в ход. Тя е насочена към ускоряване на процеса. В тези работи не са поставени никакви условия“, заяви представител на Министерството на отбраната на Турция пред репортери.

Самолетите Eurofighter Typhoon се произвеждат от консорциум от Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от компаниите Airbus, BAE Systems и Leonardo.

Турция, членка на НАТО, наскоро осигури сделка за доставка на 40 изтребителя F-16 и 79 комплекта за модернизация на съществуващите F-16 от САЩ след дълго проточил се процес.

Анкара разработва и собствен национален боен самолет KAAN.