Процесът на ратифициране на протокола за членство на Швеция в НАТО може да приключи преди края на годината, ако няма "ексцесии“, които биха могли да повлияят на ситуацията, разкри пред РИА Новости източник от парламента в Анкара.

По-рано председателят на законодателния орган Нуман Куртулмуш изрази надежда за бързо приключване на процеса на членство на Швеция в НАТО.

"В четвъртък парламентарната комисия по външни работи ще започне да разглежда молбата на Швеция. Сега има положителен фон, виждаме конструктивен подход от страна на Стокхолм. При липса на ексцесии, които биха могли да повлияят на ситуацията, има надежда процесът да завърши преди края на годината“, увери събеседникът на агенцията.

Финландия и Швеция подадоха молби за членство в Алианса през май 2022 г. на фона на войната в Украйна. Финландия стана 31-ият член на НАТО на 4 април тази година. Кандидатурата на Швеция все още не е получила окончателно одобрение от Унгария и Турция. Швеция, като член на Европейския съюз, се съгласи в преговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в замяна на ратифицирането на молбата, да помогне за засилване на процеса на присъединяване на Турция към ЕС. В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпросите за присъединяването на Швеция към НАТО и членството на Турция към ЕС "не са свързани един с друг“. През август той подчерта, че е оптимист, че Швеция ще се присъедини към Алианса тази есен.