Турция е започнала да обсъжда закупуването на 40 изтребителя Eurofighter Typhoon с европейски държави, след като искането ѝ за изтребители F-16 от САЩ може да не се осъществи. Това е заявил източник от турското министерство на отбраната пред Reuters.

Миналата седмица министърът на отбраната Яшар Гюлер заяви, че Турция води разговори с Великобритания и Испания за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon, въпреки че Германия се противопостави на идеята.

Гюлер е разговарял по този въпрос с британския си колега Грант Шапс в Анкара, е съобщил източникът на британската агенция. Турция иска да закупи най-модерната, новопроизведена версия на Eurofighter, е добавил той.

През октомври 2021 г. Турция поиска да закупи 40 изтребителя F-16 на Lockheed Martin Corp и 79 комплекта за модернизация на съществуващите си военни самолети.

Администрацията на президента Джо Байдън подкрепя продажбата на стойност 20 млрд. долара (36.49 млрд. лева), но в Конгреса на САЩ се появиха възражения относно забавянето на разширяването на НАТО от страна на Турция.

Турция информира НАТО, че ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство няма да приключи до срещата на външните министри на алианса следващата седмица, което допълнително усложнява нещата.

"Турските военновъздушни сили се нуждаят от нови самолети. Първият ни избор са F-16... Но като се има предвид възможността да не получим положителен отговор в този продължителен процес, изтребителите Eurofighter Typhoon са най-подходящата алтернатива на F-16", е коментирал източникът.

"Служителите (от) Обединеното кралство заявиха, че биха могли да помогнат за убеждаването на Германия да отстъпи от възраженията си", е добавил той.

Изтребителите Eurofighter Typhoon се произвеждат от консорциум на Германия, Великобритания, Италия и Испания, представляван от Airbus, BAE Systems и Leonardo.