Сутринта на 3 октомври на територията на цяла Турция са проведени 466 антитерористични операции, в които са задействани 13 440 служители на службите за сигурност, съобщава "Анадолската агенция“, като се позовава на вътрешния министър на югоизточната ни съседка Али Ерликая.

В рамките на операция "Герой" (Кахраманлар) 12 заподозрени за участие в сепаратистка терористична организация са били заловени в турските провинции Мерсин, Ван, Шанлиурфа, Мардин и Айдън, заяви ръководителят на турското вътрешно ведомство.

По думите му, 55 заподозрени в тероризъм са били заловени по време на операции, проведени в 16 провинции, включително Мардин, Шанлиурфа, Диарбекир, Газиантеп, Мерсин, Сирнак, Истанбул, Бурса, Батман, Денизли, Адана, Кайсери, Анталия, Коня, Испарта и Коджаели.

В операциите са участвали 960 екипа, състоящи се от специални части на полицията и жандармерията, както и сили за сигурност, общо 13 440 души, отбеляза Ерликая.

Турските сили за сигурност ще продължат да се борят с терористите, подчерта той.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган по-рано заяви, че от 1984 г., когато екстремистите на ПКК за първи път извършиха терористична атака в Турция, хиляди турски сили за сигурност, военен персонал и цивилни са загинали в ръцете на тази "кървава организация".