Турция призова своите граждани в Ливан да напуснат страната, ако не е наложително да останат, поради възможността ситуацията със сигурността там да се влоши бързо, предава Reuters, като се позовава на съобщение от външнополитическото ведомство в Анкара.

Напрежението се повиши след убийството на Исмаил Хания, политическият лидер на палестинската групировка ХАМАС, в Техеран в миналата сряда -  ден след като израелски удар в Бейрут уби Фуад Шукр, висш военен командир от ливанската "Хизбула“.

Турците в Ливан трябва да бъдат предпазливи и да не отиват в провинциите Небатия, Южен Ливан, Бекаа и Баалбек-Хермел, освен ако не е от съществено значение, се казва в изявление на министерството, разпространено късно в неделя.

"Онези, които не трябва да останат в Ливан, трябва да напуснат страната, докато търговските полети все още работят, ако е възможно“, се казва в съобщението.

В неделя Франция и Италия също призоваха своите граждани в Ливан да напуснат страната поради риск от военна ескалация в Близкия Изток.