Турция е уведомила по дипломатически канали властите на Израел и Палестинската автономия за готовността си да стане посредник в усилията за деескалация на конфликта, включително чрез организиране на среща на лидерите на двете страни, разкри пред РИА Новости дипломатически източник от Анкара.

"Буквално вчера г-н президентът (Реджеп Тайип Ердоган) проведе телефонен разговор и с двамата лидери (на Израел и Палестинската автономия). Мога да кажа, че това бяха много конструктивни преговори. Ердоган призова страните да прекратят огъня и да подновят преговорите. По дипломатически канали бе предадена готовността на Анкара да предостави всякакъв вид посредничество, включително организиране на среща на лидерите“, поясни събеседникът на агенцията.

По думите му дипломатическата мисия на Анкара продължава контактите със западните партньори за разрешаване на конфликта.

"Предупреждаваме нашите партньори за опасността от разширяване на географията на конфликта, което ще доведе до непредсказуеми последици“, подчерта още източникът на агенцията.