След военноморския инцидент в югоизточната част на Егейско море, където флотилия от турски кораби се събра близо до два гръцки острова -  Касос и Карпатос, твърдейки, че изследователски кораби са нарушили континенталния шелф, Анкара настоява, че тя е тази, която е дала разрешение на кораба да продължи неговото проучване. Това означава, че гръцкото навигационно предупреждение, описващо мисията на изследователския кораб, е невалидно, обясняват в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Инцидентът, който почти прекъсна разведряването между двете страни и почти върна часовника назад към периода на напрежение, който преобладаваше между 2018 и 2022 година, отново изведе на преден план турските претенции срещу части от изключителната изкономическа зона на Гърция.

В интервю в четвъртък гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис подчерта, че турско-либийски меморандум, който твърди, че изключителните морски зони на двете страни са съседни, въпреки присъствието на Гърция и Египет между тях, е невалиден и незаконен - мнение, споделяно от всички страни от Европейския съюз и Египет, с който Гърция разграничи съответните морски зони.

"Изследванията на италианския кораб са завършени в гръцките териториални води и в морската зона на Гърция“, категоричен бе Герапетритис. Той отбеляза, че проучването е продължило малко повече от планираното и корабът е отпътувал не защото Турция е одобрила това, а защото работата му е приключила.

Съветът за национална сигурност на Турция реагира в четвъртък с изявление, в което се казва, наред с други неща, че "няма да позволим да се възползват от нашия конструктивен подход, който дава приоритет на диалога по въпроси, свързани с Егейско и Средиземно море“. Но източници от Министерството на отбраната в Анкара заявиха, че "искаме да благодарим на гръцките и италианските власти за зачитането на нашата морска юрисдикция и за тяхното сътрудничество“.