В коментари относно опустошителните наводнения, засегнали Либия, вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз отново напомни доктрината за "Синя родина“, която предвижда големи участъци от Средиземно море да попаднат под сферата на влияние на Анкара за сметка на Атина, подчертават в редакцията на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Йълмаз отбеляза, че "в Либия, нашата Синя родина, имаше голямо наводнение. Веднага предприехме всякакви мерки, за да покажем, че сме с братския народ на Либия“.

Политическите анализатори отбелязват, че коментарите са направени въпреки разговорите между гръцкия външен министър Йоргос Герапетритис и турския му колега Хакан Фидан в Анкара и няколко дни преди срещата на премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис с Реджеп Тайип Ердоган в Ню Йорк.

Йълмаз също спомена проекта за изграждане на подводни захранващи кабели за турските киприоти в северната част на разделения остров. Той подчерта, че "всички тези проекти са знак за приятелството и близостта на Турция с образуванието в северната част на острова. Съдбата ни е една, историята ни е една. Ние сме във века на Турция. Векът на Турция е и векът на СКТР“, допълни още турският вицепрезидент.