Турция е готова да отложи ратифицирането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО този месец, тъй като очаква признаци на подкрепа от САЩ за собственото си искане за закупуване на изтребители F-16.

Както пише Reuters, позовавайки се на източници, това може да разочарова съюзниците в блока, надяващи се да сложат край на 17-месечното забавяне.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, след срещата на върха на НАТО през юли, обеща да изпрати молбата за ратифициране до турския парламент, когато се върне към работа отново през октомври, привидно давайки зелена светлина на Швеция, след като повдигна възражения относно предполагаемото укриване на терористи.

Но откакто парламентът отвори врати на 1 октомври, показват официални данни, неговата комисия по външни работи, която ще обсъди кандидатурата за НАТО, е получила за разглеждане почти 60 международни споразумения, без споразумението за Швеция.

Двама души, запознати със ситуацията, посочва, че Анкара иска да действа в тандем с Вашингтон, където се очаква Държавният департамент в даден момент да поиска одобрение от Конгреса за продажбата на изтребители F-16 за 20 милиарда долара и десетки комплекти за модернизация на Турция.

"Като се има предвид липсата на доверие по въпроса за F-16 и Швеция, Турция не бърза да ратифицира предложението на НАТО и търси признаци, че Съединените щати предприемат стъпки в същото време“, заяви говорителят на управляващата правда на Ердоган и Партията на развитието.

Очаква се Турция, втората по големина армия на НАТО, в крайна сметка да подкрепи искането на Швеция за присъединяване към Алианса и може бързо да пристъпи към изпълнението му.

Но турски официални лица и чуждестранни дипломати казват, че Ердоган не бърза, особено след като бомба избухна в Анкара в деня на откриването на парламента и САЩ свалиха турски дрон в Северна Сирия дни по-късно.

Позовавайки се на инцидента с дрон на 5 октомври близо до американски войски, Ердоган каза миналата седмица: "Турция не е ли съюзник на Съединените щати в НАТО? ...Как можем да обясним това? Само когато им е от полза, те се наричат ​​партньори“.

След среща с колеги от НАТО в Брюксел в петък, турският министър на отбраната Яшар Гюлер каза пред репортери, че се очаква Швеция да предприеме нови мерки за борба с тероризма, добавяйки, че парламентът ще "има последната дума" за ратификацията.

Шведският премиер Улф Кристерсон отбеляза в петък, че е уверен, че процесът на присъединяване към НАТО ще бъде решен "сравнително скоро", тъй като Стокхолм е изпълнил всички задължения по споразумението, подписано миналата година с Анкара и Хелзинки.