Министерството на отбраната на Турция очаква положителен резултат от САЩ за продажбата на американски изтребители F-16 на Анкара и тяхната модернизация, съобщава телевизионният канал TRT, позовавайки се на източници от ведомството.

"По отношение на модернизацията и покупката на F-16 очакваме положителен резултат от САЩ и конкретни стъпки. Процесът е в ход", каза източникът.

Военното ведомство на югоизточната ни съседка отбеляза, че продължава работата с Обединеното кралство в областта на отбранителната промишленост. Освен това министерството "следи резултатите от дискусиите, проведени на срещата на върха на НАТО във Вилнюс за премахване на експортните ограничения“ за Турция. На първо място, става дума за премахване на ограниченията от страна на Канада върху доставките на някои отбранителни продукти за страната, които се използват от Анкара в производството на нейните оръжия.

"Въвеждането на експортни ограничения от страна на съюзниците не е подходящо или приемливо. Това също се отразява негативно на силата и ефективността на НАТО. Ние ще продължим да следим резултатите от взетите решения и дискусиите, проведени на срещата на върха във Вилнюс“, увери източникът.

По-рано Турция поиска от САЩ 40 изтребителя F-16 Block 70 и 80 комплекта за модернизация на съществуващите самолети. По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, някои членове на Конгреса призовават подобни доставки за Турция да бъдат обвързани със стъпките на Анкара, необходими за присъединяването на Швеция към НАТО.