Турският външен министър подчерта във вторник непоклатимия ангажимент на страната към разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936 г., която регулира преминаването на кораби през турските проливи, предава "Анадолската агенция“.

На съвместна пресконференция с българския си колега Мария Габриел в София Хакан Фидан заяви: "Ще продължим да прилагаме Конвенцията от Монтрьо до буквата“, като добави, че обсъждането на този въпрос е изключено.

"Запазването на спокойствието в Черно море и предотвратяването на инициативи, които биха могли да го застрашат, са сред основните ни приоритети като изпълнител на Конвенцията от Монтрьо“, добави Фидан.

Изразявайки задоволство от споразумението между Турция, България и Румъния за създаване на Военноморска група за противоминни мерки в Черно море (MCM Black Sea), Фидан подчерта това като пример за регионално сътрудничество в областта на сигурността.

Той подчерта, че Турция разглежда тази инициатива не само като демонстрация на регионална собственост, но и като стъпка в съответствие с духа на съюза.