Турция нанесе въздушен удар в Северен Ирак след самоубийствен атентат в столицата Анкара, съобщиха от министерството на отбраната, цитирани от Sky News.

Въздушният удар унищожи 20 цели на кюрдската въоръжена група ПКК, която пое отговорност за атентата.

По-рано в неделя двама полицаи бяха ранени при нападение в Анкара, часове преди парламентът да отвори врати след тримесечна лятна ваканция.

Двама терористи са извършили атаката, разкри вътрешният министър на Турция Али Йерликая. Единият загина при взрива, а другият беше убит при престрелка с полицията.

В изявление в X говорител на турското правителство заяви: "Бяха извършени въздушни операции срещу терористични цели в регионите Метина, Хакурк, Кандил и Гара в Северен Ирак в 21:00 часа на 1 октомври... Бяха унищожени общо 20 цели, състоящи се от пещери, бункери и складове, използвани от и за които се смята, че съдържат отговорните терористи.

"Много терористи бяха неутрализирани чрез използване на максимално количество вътрешни и национални боеприпаси в проведените операции.

"Турските въоръжени сили, идващи от сърцето на нашата благородна нация, ще продължат борбата срещу тероризма с решителност за оцеляването и сигурността на нашата родина и нация, както в миналото, докато не остане нито един терорист“.

Те добавиха, че са взети мерки да не бъдат наранени цивилни при атаката.

Говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган добави: "С тези операции терористичната организация претърпя още един голям удар.

Говорител на президента Реджеп Тайип Ердоган добави: "С тези операции терористичната организация претърпя още един голям удар.

"Както ясно подчерта нашият президент, враговете на Турция внезапно ще усетят дъха на силите за сигурност на нашата държава на врата си една вечер.

"В процес, в който борбата срещу тероризма е толкова чувствителна, ефективна и успешна, е от голямо значение националната и международната общественост да бъдат бдителни срещу дезинформационни дейности, особено тези, които се опитват да бъдат извършени от терористичната организация“.

В Турция министърът на правосъдието Йълмаз Тунч заяви, че е започнало разследване на "терористичната атака".

"Тези атаки по никакъв начин няма да попречат на борбата на Турция срещу тероризма“, написа той в X. "Нашата борба срещу тероризма ще продължи с по-голяма решителност“.

Атентатът, първият ударил Анкара от няколко години, идва почти година след като шестима души бяха убити и 81 бяха ранени при експлозия на оживена пешеходна улица в центъра на Истанбул през ноември миналата година.