В нощта на 8 срещу 9 юли Турция ще изстреля в Космоса комуникационния сателит Türksat 6A - проектиран и произведен в югоизточната ни съседка. С пускането му покритието на комуникационния сателит на Турция ще се увеличи от 3,5 на 5 милиарда души. Това обяви министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу в социалната мрежа Х.

"Нов автограф от Турция в космоса. Сателит Türksat 6A. Вторник, 9 юли в 00:20 часа“, написа министърът.

Пред турските медии той поясни, че Türksat 6A ще бъде изстрелян в Космоса от ракета Falcon 9 от стартовия център на SpaceX в Кейп Канаверъл, Флорида, САЩ, в нощта на 8 срещу 9 юли местно време. Той ще достигне временна орбита 70 минути след отделяне на ракетата, когато ще изпрати първия си сигнал.

"Türksat 6A не само ще увеличи комуникационния капацитет на Турция, но и ще повиши конкурентоспособността ни в регионален и глобален мащаб. Ще навлезем в зоната на покритие на Индия, Тайланд, Малайзия и Индонезия, където сегашните ни сателити не предоставят услуги, и за първи път ще покрием местни телевизионни канали в тези страни чрез сателит, произведен от нашата страна“, подчерта министърът.

Турция планира значително да увеличи износа на сателитни услуги в региона с пускането в експлоатация на Türksat 6A. Сателитът с мощност 8,4 киловата ще бъде поставен в орбита на разстояние 35 800 километра от Земята.