"Турция е готова да действа като гарант за мира в Палестина чрез военното си присъствие в региона", пише вестник Sabah, позовавайки се на източници.

"Турция също отбелязва, че е готова да стане един от гарантите за мира със своето хуманитарно, политическо и военно присъствие", се посочва в статията.

Според изданието предложението на президента Реджеп Тайип Ердоган за организиране на международна палестинско-израелска мирна конференция, в която да участват всички "ефективни играчи в региона", предложението ще бъде поставено в световния дневен ред.

"Въпреки липсата на очевидно противопоставяне на организирането на мирната конференция, Западът се противопоставя на участието на ХАМАС, една от страните в конфликта", пише Sabah.

В средата на декември в телефонен разговор с президента на САЩ  Джо Байдън Ердоган заяви, че удължаването на конфликта в Газа може да има негативни регионални и глобални последици. Според него най-разумното и устойчиво решение би било да се развие предложеният от Турция механизъм за гарантиране, да се изпълнят обещанията и да се създаде независима палестинска държава в границите от 1967 г.