Както в дипломатическите, така и в търговските отношения между Турция и Египет настъпи нова ера, пише турското издание "Дюня“. Първата стъпка към това беше решението за ново взаимно назначаване на посланици за първи път от десет години.

В тази връзка Салих Мутлу Шен беше номиниран за посланик на Турция в Кайро, а Амр Елхамами за посланик на Египет в Анкара. Очаква се издигането на дипломатическите отношения на ниво посланици да окаже положително влияние върху търговските отношения на страните през новия период.

Мустафа Денизер, председател на Турско-египетския бизнес съвет към Комисията за външноикономически отношения на Турция (DEIK), отбеляза, че политическите отношения между двете страни са в застой от десет години, но през последната година са предприети взаимни положителни стъпки. Денизер подчерта, че Египет ще стане важен експортен и търговски партньор на Турция през следващия период.

Турците са инвестирали в Египет около 1,5 милиарда долара от 2007 г. насам, казва Денизер. По думите му в страната има 15-20 важни турски инвестиции, основно в сферата на текстила и облеклото.

"В същото време се очакват нови инвестиции в секторите търговия на дребно, енергетика, домакински уреди и транспорт през следващия период. През 2023-2024 г. се очакват инвестиции на ниво от 0 млн. Вярваме, че тази цифра ще расте. Обемът на двустранния ни стокообмен е около десет милиарда долара. За първи път Египет, благодарение на енергията, започна да достига положителен баланс по текущата сметка. Ако осигурим комфортен внос на турски стоки в Египет, ще можем допълнително да увеличим търговския баланс. Двустранната търговия в размер на десет милиарда долара, състояща се предимно от индустриални продукти, може да достигне 15-20 милиарда долара“, заяви Мустафа Денизер.

Според Турския статистически институт (TÜİK) износът на Турция за Египет е бил 3,32 милиарда долара през 2019 г., но е спаднал до 2,95 милиарда долара през 2020 г. През 2021 г. под влияние на взаимните стъпки, предприети от двете страни, износът се е увеличил с около 37% спрямо 2020 г., възлизайки на 4,03 млрд., а през 2022 г. е нараснал до 4,05 млрд. Междувременно през януари-юни тази година Турция е изнесла за Египет продукти за 1,57 млрд. долара. Вносът от Египет в Турция възлиза на 1,81 милиарда долара през 2019 г., 1,64 милиарда долара през 2020 г. и 1,3 милиарда долара през първите пет месеца на тази година.