Азербайджанският президент Илхам Алиев разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Алиев е предложил създаването на сухопътен коридор между двете страни през Армения, която се противопоставя на идеята, предаде Reuters.

Автономният азербайджански ексклав Нахчиван е ивица територия, сгушена между Армения, Иран и Турция, която Анкара и Баку искат да свържат с Азербайджан, като изградят сухопътен коридор, който ще минава през Южна Армения.

През 2021 г. Алиев заплаши да създаде такъв коридор, който ще създаде непрекъснат сухопътен мост между близките съюзници Турция и Азербайджан и ще лиши Армения от сухопътна граница с Иран "независимо дали на Армения ѝ харесва или не“.

Символичният избор на място за преговорите, по-малко от седмица след като азербайджанските сили навлязоха в Нагорни Карабах, за да си върнат контрола над отцепилия се регион, вероятно ще разтревожи властите в Армения, които в миналото са отхвърляли подобен сухопътен коридор.

На съвместна пресконференция Алиев се е оплакал, че властите от съветската епоха са сметнали част от това, което според него е трябвало да бъде територия, принадлежаща на Азербайджанската съветска република, като земя, принадлежаща на Арменската съветска република.

"По този начин сухопътната връзка между основната част на Азербайджан и Нахичеван (ексклава) е прекъсната“, е коментирал Алиев.

Влиятелен Telegram канал, свързан с арменците от Карабах, наречен "Re:public of Artsakh", пише, че думите на Алиев изглеждат зловещи.

"Новата цел на Азербайджан и Турция е Сюник (провинция в южна Армения, през която ще минава коридора). Те вече открито го заявяват. В момента тече активна подготовка за война", се посочва в публикацията.

Ердоган и Алиев трябваше да инспектират новомодернизирано военно съоръжение в Нахичеван и да присъстват на церемония по полагането на основите на нов газопровод от Турция.

Русия, която има военни съоръжения в Армения и договор за отбрана с Ереван, е заета с воденето на собствена война в Украйна. Понастоящем тя е в противоречие с настоящия министър-председател на Армения, който според нея е твърде прозападен, и се стреми да поддържа и развива връзките си с Баку и Анкара, пише британската медия.

Миналата седмица, в деня, в който Азербайджан започна военната си операция за възстановяване на контрола над Карабах, Ердоган заяви пред Общото събрание на ООН, че е налице така наречената от него "историческа възможност за изграждане на мир" в региона на Южен Кавказ.

"(Но) Армения не се възползва максимално от този исторически шанс", оплака се Ердоган.

"Очакваме възможно най-скоро да бъде сключено всеобхватно мирно споразумение между двете страни (Азербайджан и Армения) и бързо да бъдат изпълнени обещанията, особено по отношение на отварянето на Зангезурския (сухопътен) коридор."

Това е препратка към условията на споразумението за прекратяване на огъня от 2020 г. с посредничеството на Русия, което сложи край на 44-дневната война между Азербайджан и Армения, в което се говори за деблокиране на икономическите и транспортните връзки между Западен Азербайджан и Нахичеван, клауза, която Баку и Ереван оттогава тълкуват по различен начин.