Турските власти са инициирали голяма международна среща за разрешаване на военния конфликт в Украйна през октомври тази година, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

По данни на агенцията участниците в срещата ще обсъдят "начини за постигане на дългосрочен мир в Украйна“. Очаква се в консултациите да се включат съветници на държавни глави по националната сигурност. Сред очакваните гости е и съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън - Джейк Съливан.

Не се планира да бъдат поканени представители на руските власти, поясняват източниците на агенцията.

Предишната подобна международна среща за мирното разрешаване на украинската криза се проведе през август тази година в саудитския град Джеда. На нея присъстваха представители на 42 страни. Участниците в срещата обсъдиха "формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски, която включва изтеглянето на руските войски от територията на Украйна в границите от 1991 година. Представители на Русия не бяха поканени в Саудитска Арабия, а от външното министерство в Москва определиха срещата като "опит за създаване на антируска коалиция“.