Турция е била заинтересована от връщането в Украйна на командирите от полка "Азов“ и не е поставяла никакви условия за прехвърлянето им. Това увери посланикът на Украйна в Анкара Василий Бондар в ефира на местната редакция на "Радио Свобода“, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Всъщност при завръщането на нашите военнослужещи не бяха поставени никакви условия, за които да ми е известно. Точно това е особеността на позицията на турската страна като медиатор, предоставящ т.нар. добри услуги, така че самият процес да продължи... Но това е и втвърдяване на позицията на Турция в комуникацията с руската страна“, коментира дипломатът.

На 8 юли украинският президент Володимир Зеленски, след посещение в Турция, обяви завръщането на петима командири на "Азов“ в страната. Според посланика на Украйна в Турция подготвителната работа за връщането е продължила няколко месеца. Зеленски е разговарял с президента на югоизточната ни съседка Реджеп Тайп Ердоган няколко пъти лично и по телефона. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи връщането на "азовците“ като "нарушение на споразуменията за размяна на пленници" и уточни, че руската страна не е била предупредена за предстоящото им прехвърляне.

Петима командири на "Азов“, защитавали завода "Азовстал“ в Мариупол, бяха изпратени в Турция като част от размяна на пленници през септември 2022 г. Освен Турция, Саудитска Арабия също действа като посредник. Тогава Украйна върна от плен 215 души, Русия - 55 войници, сред които бившият депутат от Върховната Рада Виктор Медведчук.