Милиони хора в Турция във вторник скърбяха за загубата на повече от 53 000 приятели, близки и съседи при катастрофалното земетресение в страната точно преди една година – на 6 февруари 2023 година, пише Associated Press.

За да отбележи това, което нарича "Бедствието на века“, правителството организира поредица от събития в помен на жертвите в Южна Турция.

В Антакия, столицата на провинция Хатай, гневни тълпи се блъскаха с полицията, докато служителите бяха водени на възпоменателните тържества. Кметът Лютфи Саваш беше посрещнат със скандирания, призоваващи го да подаде оставка, докато министърът на здравеопазването Фахретин Коджа беше подиграван и освиркван, докато изнасяше реч.

Сред мъглата край река Оронт хората скандираха "Чува ли ме някой?“ — повтаряйки гласовете на затрупаните под развалините преди година — и "Няма да забравим, няма да простим“.

След минута мълчание в 4:17 сутринта, за да се отбележи точно часът на земетресението, карамфили бяха хвърлени в реката в знак на възпоменание и местен оркестър изсвири песен в чест на жертвите.

Хатай, който се намира между Средиземно море и границата със Сирия, беше най-силно засегнат от 11-те южни провинции, понесли щети от земетресението с магнитуд 7,8. Включително 6000 души, убити в съседна Сирия, земетресението остави над 59 000 жертви.

Тълпи в Адияман проведоха мълчаливо шествие, минавайки покрай часовникова кула, която показва часа на земетресението за последната година.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде в Кахраманмараш, епицентърът на земетресението, за да инспектира работата, която се извършва за възстановяването на града и повторното настаняване на хиляди хора, които остават в палатки и сглобяеми контейнери.

Той също така ще участва в предаването на завършените домове на оцелелите, а след това ще прекара остатъка от седмицата в обиколка на други градове в зоната на земетресението.

В публикация в социалните медии президентът заяви, че загубата от бедствието "продължава да изгаря сърцата ни като да е първия ден“, добавяйки: "Слава Богу, нашата нация премина успешно този болезнен и исторически тест“.

Опозиционни политици също посещават региона, като лидерът на Републиканската народна партия Озгур Йозел присъства на възпоменанията в Хатай, преди да отпътува за Газиантеп и Кахраманмараш.

Училищата бяха затворени за деня в много от засегнатите от земетресението провинции. В Малатия губернаторът забрани всякакви шествия или други публични прояви извън официално разрешените събития за три дни.