Вносът на руски суров петрол Urals от Турция се доближава до рекордни нива този месец, съобщава Reuters, като се позовава на данни от търговци, както и на борсата и компанията за финансова информация (LSEG).

Търговците очакват доставките на суров петрол Urals за Турция този месец да се повишат над 1,4 милиона тона през октомври и да надхвърлят пика през октомври 2022 г. за всички времена от 1,43 милиона тона.

Според LSEG Анкара е закупила повече от 800 хиляди тона петрол Urals от руските пристанища от 1 до 15 ноември, което е с 200 хиляди тона повече, отколкото през същия период на октомври.

Турция увеличи вноса на евтин руски петрол, след като най-голямата й рафинерия STAR, собственост на азербайджанската SOCAR, сключи споразумение с руската "Лукойл“ за спешни доставки от този сорт.

Лукойл започна да доставя Urals на STAR през октомври и се очаква да доставя около 100 000 барела на ден този месец, което се равнява на половината от капацитета на завода.

По-рано беше съобщено, че Министерството на финансите на САЩ е изпратило запитвания до 30 собственици на около сто кораба, заподозрени в транспортиране на руски петрол в противоречие с тавана на цените, договорен от западните държави.

През декември 2022 г. Г-7, Европейският съюз и Австралия наложиха ограничения върху износа на руски петрол по море на 60 долара за барел. Той забранява на западните компании да транспортират, застраховат и плащат за петрол, продаден над този лимит.

Но сегашното покачване на световните цени на петрола доведе до факта, че значителна част от петрола от Руската федерация се търгува на цени над 60 долара, което всъщност неутрализира ефекта от западните санкции.