Организаторите на срещата на върха за мир в Украйна, проведена по-рано този месец в Швейцария, са спрели Вселенската патриаршия от това да се включи в списъка на подписалите окончателното си изявление след протести от страна на Турция, пише Kathimerini.

Въпреки че базираният в Истанбул константинополски патриарх Вартоломей, считан за представител и духовен водач на източноправославните християни по света, участва в срещата на върха на 15-16 юни като наблюдател, появата на патриаршията като страна, подписала заключителното комюнике, предизвика възмущение в Турция след приключване на конференцията, съобщи новинарският сайт Middle East Eye.

Множество турски опозиционни издания характеризират инцидента като скандал с аргумента, че той представлява нарушение на турския суверенитет и на Лозанския договор.

Позовавайки се на договора, Анкара не признава титлата "вселенска“, претендирана от патриаршията.

Миналата седмица говорител на турското външно министерство заяви, че докладите, в които се твърди, че патриаршията е участвала в срещата "със статут на държава“ и че турският външен министър Хакан Фидан е имал официална двустранна среща с Вартоломей в кулоарите на срещата "не отразяват истината."

Анкара официално поиска обяснение от Швейцария как патриаршията фигурира в комюникето като подписала.

Според заснемане на съответния уебсайт на швейцарското външно министерство в WaybackMachine на Internet Archive, Вселенската патриаршия за първи път се появява като страна, подписала декларацията на 17 юни.

Вселенската патриаршия вече не фигурира като подписала страна в текущия списък на уебсайта, който обаче гласи: "Вселенската патриаршия присъства на срещата като наблюдател и подкрепя принципите, изложени в съвместното комюнике“.