Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че Турция е отворена за инициативи за нормализиране на отношенията със Сирия и че "няма причина да не се установят дипломатически отношения между двете страни", предава TRT Haber.

"Няма причина да не бъдат установени дипломатически отношения. С други думи, ние ще действаме заедно в развитието на сътрудничеството със Сирия, както сме правили в миналото. Не можем да имаме проблем или да се стремим да се намесваме във вътрешните работи на Сирия", е коментирал турският президент.

В началото на месеца турският министър на отбраната Яшар Гюлер заяви, че Анкара може да обмисли изтегляне на войските си от сирийската територия.

В края на май вестник Hurriyet съобщи, че Вашингтон създава "малък Израел" на границата с Турция с помощта на бойците на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Сирия, докато международната общност е "заета" с конфликти в Ивицата Газа и Украйна.

Турските власти смятат ПКК и нейните разклонения за основна заплаха за сигурността на страната. Конфликтът продължава от 1984 г., а турските въоръжени сили провеждат операции срещу кюрдските бойци по границите с Ирак и Сирия.