Турската полиция задържа 33 души, заподозрени в шпионаж за израелската разузнавателна служба МОСАД и в набелязване на чужденци, живеещи в Турция, заяви вътрешният министър Али Йерликая във вторник, цитиран от Reuters.

Миналия месец турски официални лица предупредиха Израел за "сериозни последствия", ако се опита да преследва членове на въоръжената групировка ХАМАС, живеещи извън палестински територии, включително в Турция. Президентът Тайип Ердоган предупреди, че това би било грешка.

Турция, за разлика от повечето си западни съюзници и някои арабски страни, не класифицира ХАМАС като терористична организация.

Полицията обискира 57 обекта в осем провинции като част от разследване - наречено "Операция Къртица" - започнато от бюрото за борба с тероризма на прокуратурата в Истанбул и разузнавателната агенция MIT, заяви Йерликая.

Той каза в социалната медийна платформа X, че се смята, че заподозрените имат за цел да идентифицират, наблюдават, нападат и отвличат чужди граждани, живеещи в Турция. Държавната информационна агенция Anadolu съобщи, че властите издирват още 13 души.

Запитани за арестите, кабинетът на израелския министър-председател и външното министерство не коментираха веднага.

Турция остро критикува Израел за бомбардирането на Газа, като Ердоган и израелският премиер Бенямин Нетаняху публично размениха критики миналата седмица.

Йерликая отбеляза, че властите са открили големи количества чуждестранна валута, включително около 150 000 евро (165 105 долара), нерегистрирано огнестрелно оръжие и цифрови материали по време на нападенията.

Той сподели кадри от операциите, показващи как полицията нахлува в домове, поставя белезници на заподозрени и ги качва в полицейски коли.