"Искането на Анкара към Стокхолм да помогне в противодействието на регионалните терористични организации има за цел да защити интересите на Алианса. Турция подкрепя разширяването на НАТО не срещу определена страна, а за осигуряване на стабилност". Това пише в статия за Middle East Eye директорът на комуникационния отдел на администрацията на турския президент Фахретин Алтун.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му.

Турция е незаменим съюзник на Запада, откакто се присъедини към НАТО през 1952 г., играейки съществена роля в защитата на трансатлантическата и европейската сигурност. 

След края на Студената война Турция остава важна част от мисиите на НАТО. Когато Алиансът се намеси, за да сложи край на геноцида в Босна, турската армия изпрати войски, за да стабилизира страната. Дълбоките културни и исторически връзки на Турция с Босна помогнаха тази мисия на НАТО да бъде успешна. 

След терористичните атаки от 11 септември Турция изигра важна роля в глобалната война срещу тероризма. Както в Босна, културните познания и възприятия на Турция на място са от решаващо значение за стабилизиране на ситуацията в Афганистан. Турция е първият ръководител на ръководените от НАТО международни сили за подпомагане на сигурността, като част от ангажимента им за усилия за възстановяване. 

Турция никога не е избягвала най-трудните операции на НАТО по света. В един все по-нестабилен свят, пълен с безброй заплахи и нови форми на война, Турция участва активно в изправянето срещу тези възникващи предизвикателства, като същевременно подкрепя стратегическата ориентация на НАТО. В бъдеще Турция ще продължи да бъде твърд съюзник и важен партньор в новите инициативи на Алианса.   

Турция инвестира сериозно в отбраната, бързо приближавайки целта от два процента от БВП за разходи за отбрана. Като втората по големина армия в НАТО, страната вярва, че разширяването на Алианса е от ключово значение за трайния мир и стабилност в света. По този начин тя е поддръжник на интеграцията на Северна Македония и Босна и Херцеговина в НАТО. 

Точно преди неотдавнашната среща на върха във Вилнюс президентът Реджеп Тайип Ердоган повтори ясната подкрепа на Турция за това Украйна да стане член на НАТО. 

Страната подкрепя географското разширяване на НАТО не срещу конкретна страна, а за да го превърне в цялостна организация за сигурност, която ще помогне за постигане на стабилност. Радваме се, че нашите законни опасения относно политиките на Швеция за борба с тероризма са приети от нашите съюзници.

Възприятия за заплахи

НАТО, а не само Турция, трябва да гарантира, че процесът на разширяване е насочен към възприятията за заплаха от страните членки. Онези, които отправиха несправедливи критики към Турция за повдигането на критични въпроси относно страните-кандидатки като Финландия и Швеция, трябва да се съобразят с факта, че разширяването не може да се случи за сметка на нашата национална сигурност. Това би било като отхвърляне на цялата обосновка на НАТО.    

Предварителните условия на Турция за членството на Швеция са в съответствие с принципите на НАТО. Кюрдската работническа партия (ПКК) води кампания на терор срещу Турция от 1984 г. и се смята за терористична организация от САЩ и ЕС, наред с други. 

ПКК и кюрдските отряди за защита на народа (YPG) са извършили множество нападения срещу турските сили за сигурност и цивилни. Това насилие, заедно с тяхната етнонационалистическа, сепаратистка идеология, е противоположно на ценностите на НАТО и дестабилизиращо за региона.

По същия начин гюленистката терористична организация (FETO) е отговорна за организирането на неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., при който са убити повече от 253  души и повече от 2200 са ранени. Тъй като FЕТО продължава своята престъпна дейност на Запад, борбата срещу тези терористични организации трябва да бъде решаваща мисия за всички членове на НАТО. 

Исканията на Турция към Швеция да противодейства на тези терористични групи са насочени към защита на способностите и интересите на НАТО. Съответно страната има удоволствието да подкрепи членството на Швеция в светлината на създаването на нов двустранен механизъм за сигурност между Анкара и Стокхолм. Турция също се гордее, че играе важна роля в създаването на специален координатор за борба с тероризма - първият в историята на НАТО. 

Обещанията на Швеция да подкрепи подновяването на процеса на присъединяване на Турция към ЕС, заедно с модернизирането на митническите споразумения между ЕС и Турция и либерализирането на визовия режим, също са приветствани от Турция. 

Контролирайки географския сухопътен мост между Изтока и Запада и водните пътища към Черно море, за Турция е от решаващо значение да бъде в западния лагер. Дългият  ангажимент на Турция към НАТО е да защити Европа. Продължаващото й участие е жизненоважно за сигурността на континента. 

Срещата на върха във Вилнюс показа, че Турция ще продължи да бъде силен партньор и ще тласка алианса напред за справяне с общите предизвикателства пред сигурността, в съответствие с нашите изисквания за национална сигурност. Тя ще продължи да бъде стабилизиращ фактор в един нестабилен свят.