Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ "за териториите на Руската федерация, които са били исторически населени с украинци". Документът се отнася за украинците, живеещи на територията на Краснодарския край, Белгородска, Брянска, Воронежка, Курска и Ростовска област на Руската федерация. "Той разрушава аргументацията на Кремъл за връщането на "руските" земи в хода на инвазивната руско-украинска война. Но той не предполага никакви териториални претенции на Украйна към Руската федерация", посочва Владимир Фесенко, председател на УС на Центъра за приложни политически изследвания "Пента", цитиран от УНИАН.

"Украинската общност и украинската нация имат свои представители в различни страни по света, включително и в страната, чието ръководство разгърна война срещу страната. По този начин ви напомняме, че украинци има и в самата Руска федерация. Нещо повече, териториите, посочени в указа, са места на историческо пребиваване на украинци".

Защо това е важно? Защото сега Русия предявява териториални претенции към Украйна. Тя анексира украинска територия, както казват руснаците, "руски земи". В действителност това са земи, в които исторически са живели украинци, но това са земи, които исторически са били мултиетнически (като Крим). "Но с този указ ние напомняме на руснаците, че украинците също живеят на територията на Руската федерация".

"Указът на президента на Украйна има не само символично значение, но е и напомняне към руснаците, че техните аргументи по отношение на окупираните територии не са валидни. В края на краищата, ако следваме тази логика, Русия трябва да даде по-голямата част от териториите си на други народи, които исторически са живели там", пише Фесенко.