Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заявява, че на Украйна трябва да бъде позволено да нанася удари дълбоко в Русия, независимо от заплахите на Москва, че това ще въвлече Канада и нейните съюзници в пряка война, предава The Canadian Press.

Руският президент Владимир Путин предупреди, че военният алианс на НАТО ще бъде въвлечен във война, ако позволи на Украйна да използва дарени оръжия за нанасяне на удари на далечни разстояния навътре в Русия.

Коментарите му идват пет седмици след като украинските сили щурмуваха границата и поставиха части от руската територия под чужда окупация за първи път от Втората световна война насам.

Трюдо заявява, че Канада "напълно подкрепя Украйна да използва оръжия с далечен обсег", за да предотврати руските удари по болници и детски градини в цялата страна.

Той посочва, че "Украйна трябва да победи в борбата срещу руската инвазия, в противен случай това ще насърчи други големи държави да се опитат да погълнат своите съседи".

През май Вашингтон започна да разрешава на Украйна да използва американско оръжие за нанасяне на удари на територията на Русия, но само за цели в близост до границата, които се използват за нападение на втория по големина украински град Харков.

"Канада напълно подкрепя Украйна да използва оръжия с далечен обсег, за да предотврати и пресече продължаващата способност на Русия да унижава украинското гражданско население (и) инфраструктурата и най-вече да убива невинни цивилни в несправедливата си война", заявява Трюдо пред репортери на пресконференция в Сейнт Ан дьо Белвю, щата Куин, в петък.

"(Путин) се опитва дълбоко да дестабилизира международния ред, основан на правила, който защитава всички нас, не само във всяка демокрация по света, но и във всички страни по света", посочва Трюдо.