Кандидатът на републиканците за президентския пост в САЩ Доналд Тръмп има лека преднина пред Камала Харис в предсрочното гласуване в колебаещите се щати – обещаващ знак за партията му, коментират в редакцията на американския вестник The Hill.

Проучване на Harvard CAPS/Harris установи, че 48% от предсрочно гласувалите в колебаещите се щати са подкрепили Тръмп, а 47% - опонента му от Демократическата партия Камала Харис. Други 5% от анкетираните казват, че са избрали друг вариант или все още не са гласували.

Също така според анкетата сред всички гласоподаватели в колебаещите се щати 48% подкрепят Тръмп срещу 46%, които са предпочели Харис в бюлетините.

Но настоящият вицепрезидент на САЩ "дръпна“ напред с 8% сред предсрочно гласувалите в цялата страна, получавайки 51% от гласовете срещу 43% за Тръмп.

Като цяло 45% от гласоподавателите са заявили, че ще гласуват предсрочно, в сравнение с 50% на тези, които планират да гласуват в деня на изборите, 5 ноември.

The Hill пише, че малка група от колебаещите се щати ще бъде от решаващо значение при определянето на това кой ще спечели надпреварата за Белия дом тази есен.

В допълнение, проучванията показват, че съперниците за Белия дом се борят оспорвано в Мичиган, Уисконсин, Аризона, Пенсилвания и други щати.

В национален мащаб, според набор от социологически проучвания, събрани от The Hill/Decision HQ, Харис води пред бившия президент с 3%, с около 50% подкрепа срещу 47% за Тръмп. Ново проучване на Harvard CAPS/Harris показва, че надпреварата е още по-напрегната, като Харис води пред републиканците само с 1% сред регистрираните избиратели.

И накрая, публикацията пояснява, че анкетата на Harvard CAPS/Harris, проведена на 11-13 октомври, включва 3145 регистрирани гласоподаватели, включително 2596 вероятни гласоподаватели и 898 гласоподаватели от колебаещи се щати. Допустимата статистическа грешка за цялата извадка +-1,8%.