Съдебните заседатели във федералния съд в Ню Йорк решиха Доналд Тръмп да плати 83,3 милиона долара обезщетение на Елизабет Джийн Карол, която го обвини, че е унищожил репутацията й на доверен журналист, като отрече, че я е изнасилил преди близо три десетилетия, предаде Associated Press.

Доналд Тръмп е осъден да плати общо 83,3 млн. долара (151 млн. лева) по делото за клевета срещу Елизабет Джийн Карол. Тръмп определи всичко това като "лов на вещици".

Съдът определи, че Тръмп трябва да плати и 18,3 млн. долара (33.37 млн. лв.) обезщетение и 65 млн. долара (118 млн. лв.) наказателни компенсации на Елизабет Джийн Карол.

Тръмп публикува от профила си в социалната мрежа Truth: "Абсолютно нелепо! Напълно не съм съгласен и с двете присъди и ще обжалвам целия този лов на вещици, режисиран от Байдън и насочен срещу мен и Републиканската партия.

80-годишната Карол съди Тръмп през ноември 2019 г. за клевета пет месеца по-рано, че я е изнасилил в средата на 90-те години в съблекалнята на универсален магазин Bergdorf Goodman в Манхатън, а той отрича.

Друго жури миналия май нареди на Тръмп да плати на Карол 5 милиона долара за подобен казус през октомври 2022 г., установявайки, че той е клеветил и сексуално насилвал Карол.