"Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп има имунитет за официалните действия, които е предприел като президент". Това е постановил Върховният съд на САЩ в понеделник (1 юли), съобщи Forbes.

Решенито на върховния съд на САЩ не означава непременно край на федералното наказателно дело за опит за отмяна на изборните резултати в страната, тъй като съдът е постановил, че той все още може да бъде обвинен за дейности извън официалните му задължения.

Федералното наказателно дело срещу Тръмп за опит за отмяна на изборните резултати през 2020 г. е спряно от декември 2023г., тъй като предишният президент поиска обвиненията срещу него да бъдат отхвърлени, заявявайки пред Върховния съд, че има "президентски имунитет", който го предпазва от наказателни обвинения въз основа на действия, които е предприел по време на мандата си.

Върховният съд постанови е постанови, че Тръмп и "президентите на САЩ в по-общ план" имат "абсолютен имунитет" срещу обвинения за действия, които попадат в обхвата на техните "основни конституционни правомощия", като например назначаването на длъжностни лица и "презумптивен имунитет" за официални действия, предприети по време на заемане на длъжността, но те не са защитени срещу действия, които не са част от официалните им задължения.