Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обмисля посещение в Капитолия следващата седмица, където е готов да представи кандидатурата си за председател на Камарата на представителите на Конгреса, съобщава изданието Politico, като се позовава на републиканец, запознат с вътрешните дискусии.

Ако това се случи, Тръмп ще дойде да разговаря с Републиканската партия в Камарата на представителите малко преди изборите за новия й председател, насрочени за следващата сряда. Окончателното решение все още не е взето. Пълният състав на Републиканската партия ще се събере във вторник за вътрешен "кандидатски форум“, пояснява Politico.

Не е ясно дали Тръмп - фаворитът за президентските избори през 2024 година - наистина ще се кандидатира за поста. Победата ще изисква почти единодушие на Републиканската партия в Камарата, трудно препятствие за противоречививата фигура на бившия американски президент. Един от най-близките му съюзници в Капитолия - Джим Джордан, вече се включи в надпреварата.

Освен това Камарата никога не е избирала председател, който не е бил член на Конгреса, въпреки че това технически не е конституционно изискване. Тръмп може също така да се сблъска с проблеми със собствените си правила на конференцията на Републиканската партия, които гласят, че член на ръководството на Републиканската партия трябва да подаде оставка, "ако е обвинен в престъпление, наказуемо с две или повече години затвор“.

Бившият президент обаче открито флиртуваше с идеята да стане лидер в Конгреса на Републиканската партия, след като Кевин Маккарти бе отстранен. Някои негови съпартийци вече подкрепиха публично идеята.

"Всичко, което мога да кажа, е, че ще направим всичко, което е най-добро за страната и Републиканската партия“, каза Тръмп пред репортери в сряда.

Историческото отстраняване на Кевин Маккарти от поста председател на Камарата на представителите даде на демократите политически подарък: възможност едновременно да осмиват провала на опонентите си и да правят пари от него, според наблюдатели на Bloomberg.