Министерството на правосъдието на САЩ е повдигнало обвинения срещу  президент на САЩ Доналд Тръмп, за това че се е опитал да изтрие записи от камери за наблюдение в неговия имот в Мар-а-Лаго. Обвинението е повдигнато по делото за незаконно боравене със секретни документи, пише The Hill.

Министерството на правосъдието е заявило, че Тръмп е действал с нов съзаговорник, за да се опита да изтрие записа и също така е повдигнато обвинение по Закона за шпионажа. 

Заместващият обвинителен акт увеличава общия брой на обвиненията, пред които е изправен Тръмп до 40 и добавя обвинение, основано на боравене с военни документи.

Прокурорите обвиняват Тръмп, че е действал с Карлос де Оливейра, управителя на хотел и Уолт Наута, че се опитал да изтрие записа, който го уличава.

В обвинителния акт се отбелязват усилията на 56-годишния де Оливейра да определи колко дълго са съхранявани кадри от камерите за сигурност в системата Мар-а-Лаго. В него се заявява, че по-късно той е съобщил на друг служител на Мар-а-Лаго, че ""шефът“ е искал сървърът да бъде изтрит.“

Ден преди да бъде повдигнато новото обвинение Тръмп отправи предупреждение към специалния прокурор Джак Смит, че ново обвинение към него ще "унищожи“ Съединените щати.